Γενικά μόλις έκανα εικόνα τη συνταγή πριν τη φτιάξω, άρχισαν να μου τρέχουν τα σάλια.
Ειδικά άρχισε να μου ανεβαίνει και η χοληστερίνη.
Γενικά, ναι.
Αυτή η συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη, αλλα όχι γρήγορη, γιατί όπως όλες οι συνταγές με μαγιά, θέλει αρκετή ώρα φούσκωμα σε αρκετά στάδια (εγώ βαριέμαι να περιμένω και μερικά τα παραλείπω) αλλα είναι μια κλασσική συνταγή brioche, με γέμιση, λίγο πιο ευπαρουσίαστη όμως από τα κλασσικά σκέτα muffin με γέμιση.
Για 12 μάφιν:
250 gr αλεύρι γ.ο.χ ιδανικά πολύ καλής ποιότητας (πχ robin hood)
45 gr ζάχαρη λευκή
30 gr βούτυρο (ζωικό γιατί είναι λίγο)
1/2 κ.γ αλάτι
75 ml χλιαρό γάλα
75 ml χλιαρό νερό
1/2 βανίλια ή 1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κρόκος αυγού για το τελείωμα
Διαδικασία:
Αρχικά, στο γάλα που έχετε αναμείξει με το νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη και τη μαγιά, και τα ανακατεύετε καλά ώστε να λιώσει η μαγιά. (το νερό και το γάλα να είναι με το ζόρι χλιαρά, για να μη καεί η μαγιά)
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνετε μια γουβίτσα στη μέση, και προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, το αλάτι, τη βανίλια και το βούτυρο σε κομματάκια.
Τα ανακατεύετε με ένα πηρούνι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, και πριν σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη (που δεν πρόκειται να σχηματιστεί με πηρούνι) την αδειάζετε πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, και το ζυμώνετε τραβώντας τη ζύμη μακριά από σας και ξαναφέρνοντας την πίσω.
Το βούτυρο, δεν θα έχει λιώσει, και κατ αυτή τη διαδικασία βοηθάτε τη ζύμη να γυαλίσει.
Μόλις δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη ζύμη, την κόβετε σε 12 μπαλίτσες, και την αφήνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 20' .
Τέλος, τα αλείφουμε με τον κρόκο ενός αυγού, και πασπαλίζουμε με κρυσταλική ζάχαρη προαιρετικά. Τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά στους 190 βαθμούς!
Et voila!
Ειδικά άρχισε να μου ανεβαίνει και η χοληστερίνη.
Γενικά, ναι.
Αυτή η συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη, αλλα όχι γρήγορη, γιατί όπως όλες οι συνταγές με μαγιά, θέλει αρκετή ώρα φούσκωμα σε αρκετά στάδια (εγώ βαριέμαι να περιμένω και μερικά τα παραλείπω) αλλα είναι μια κλασσική συνταγή brioche, με γέμιση, λίγο πιο ευπαρουσίαστη όμως από τα κλασσικά σκέτα muffin με γέμιση.
Για 12 μάφιν:
250 gr αλεύρι γ.ο.χ ιδανικά πολύ καλής ποιότητας (πχ robin hood)
45 gr ζάχαρη λευκή
30 gr βούτυρο (ζωικό γιατί είναι λίγο)
1/2 κ.γ αλάτι
75 ml χλιαρό γάλα
75 ml χλιαρό νερό
1/2 βανίλια ή 1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κρόκος αυγού για το τελείωμα
Διαδικασία:
Αρχικά, στο γάλα που έχετε αναμείξει με το νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη και τη μαγιά, και τα ανακατεύετε καλά ώστε να λιώσει η μαγιά. (το νερό και το γάλα να είναι με το ζόρι χλιαρά, για να μη καεί η μαγιά)
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνετε μια γουβίτσα στη μέση, και προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, το αλάτι, τη βανίλια και το βούτυρο σε κομματάκια.
Τα ανακατεύετε με ένα πηρούνι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, και πριν σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη (που δεν πρόκειται να σχηματιστεί με πηρούνι) την αδειάζετε πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, και το ζυμώνετε τραβώντας τη ζύμη μακριά από σας και ξαναφέρνοντας την πίσω.
Το βούτυρο, δεν θα έχει λιώσει, και κατ αυτή τη διαδικασία βοηθάτε τη ζύμη να γυαλίσει.
Μόλις δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη ζύμη, την κόβετε σε 12 μπαλίτσες, και την αφήνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 20' .
Αφού φουσκώσουν, τα ανοιγετε με τα χέρια σας, προσθέτετε τη μερέντα, τα κλείνετε ωστε να ξαναγίνουν φλατ. Τα απλώνουμε λίγο, και τα χαράσουμε όπως φαίνεται στη φωτογραφία με ένα μαχαίρι
Τα ξανακλείνουμε πρόχειρα σε μπαλίτσα, και τα βάζουμε στις θήκες από έναν δίσκο για μάφιν/καπκεις
Τέλος, τα αλείφουμε με τον κρόκο ενός αυγού, και πασπαλίζουμε με κρυσταλική ζάχαρη προαιρετικά. Τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά στους 190 βαθμούς!
Et voila!







Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου